De toekomst van de filmindustrie: trends en ontwikkelingen

Toekomst van de filmindustrie: Trends en ontwikkelingen - mediatuig

De filmindustrie is een voortdurend veranderend beest. Het is een industrie dat altijd verandert en zich aanpast aan nieuwe technologieën, de eisen van de consument en trends in entertainment.

Virtuele productie

Virtuele productie is het gebruik van computergegenereerde beelden (CGI) om omgevingen en effecten in films te creëren. Dit kan worden gebruikt om een dure of gevaarlijke omgeving te creëren, of gewoon omdat het goedkoper is dan het echte werk.

  1. In de film The Abyss bijvoorbeeld creëerde regisseur James Cameron een onderwateromgeving op een geluidsinstallatie die later werd samengevoegd met live action-beelden. Het resultaat was een naadloze oceaan die eruit zag alsof hij in het echt was gefilmd.
  2. Bij een andere gelegenheid gebruikte James Cameron virtuele productie toen hij Avatar filmde bij Weta Digital in Wellington, Nieuw Zeeland. Ze maakten gebruik van hun vermogen om fotorealistische omgevingen te creëren door scènes met acteurs te filmen tegen lege schermen die later werden vervangen door CGI-achtergronden, zoals wanneer ze bovenop gigantische zwevende bergen stonden of rondliepen in gigantische bomen!
  3. In andere gevallen wordt virtuele productie gebruikt bij het filmen op afgelegen locaties waar de omstandigheden onveilig of gewoon te duur zijn: zoals Antarctica, waar de temperatuur kan dalen tot onder min 30 Celsius (-22 Fahrenheit). Het filmen zou onmogelijk zijn geweest zonder gebruik te maken van computergegenereerde beelden in plaats van echte acteurs, dus in plaats daarvan zien we enkele zeer overtuigende CG-pinguïns!

Meer onafhankelijke films

Onafhankelijke films worden steeds populairder. De opkomst van streamingdiensten als Netflix en Amazon, gecombineerd met de toename van mobiele telefoons en camerakwaliteit, heeft bijgedragen tot een hausse in de onafhankelijke film. Dit is geweldig voor de industrie, want het betekent dat er meer mensen zijn die deze films maken en meer mensen die ze bekijken. Daardoor ziet de toekomst van onafhankelijke films er rooskleurig uit!

Hoewel deze functies misschien niet gelijk lijken aan die van grote Hollywood-kaskrakers, zijn ze perfect voor het maken van projecten met een laag budget die creatief en innovatief kunnen zijn – en dat is precies hoe veel onafhankelijke filmmakers willen dat hun werk wordt gezien door het publiek overal!

Meer distributie van films

De filmindustrie evolueert snel en we zien meer distributie van films dan ooit tevoren. We zien veel meer platforms voor het bekijken van films en tv-programma’s, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Hulu. En er zijn nog meer manieren om je content te verspreiden: YouTube, Facebook Watch en Instagram zijn slechts enkele voorbeelden.

Het wordt steeds gebruikelijker voor mensen om films of tv-programma’s te bekijken op hun telefoon of tablet – en vaak zonder ervoor te betalen! Dit maakt het niet alleen gemakkelijker voor iedereen om toegang te krijgen tot geweldig entertainment, maar het betekent ook dat er veel meer mensen zijn die betrokken kunnen raken bij de industrie als filmmakers of acteurs door zelf inhoud te maken met hun mobiele apparaten: iedereen kan beginnen met het maken van korte films!

Diversificatie in filmthema’s

In het komende decennium zullen we een diversificatie in filmthema’s blijven zien. Meer vrouwen zullen door Hollywoodmedia worden vertegenwoordigd als hoofdpersonages in films, en meer minderheden zullen worden afgebeeld als hoofdrolspelers. De LGBTQ+ gemeenschap zal ook meer vertegenwoordigd zijn op het scherm.

Daarnaast zullen films over mensen met een handicap, mensen uit verschillende culturen en landen, en zelfs andere landen zelf de komende tien jaar waarschijnlijk steeds vaker voorkomen.

Films over een pandemie

Pandemische films zijn een populair subgenre van rampenfilms, en ze zullen alleen maar zichtbaarder worden nu de klimaatverandering de wereld blijft bedreigen. Deze films onderzoeken hoe mensen reageren op een apocalyptische dreiging, of het nu gaat om een wereldwijde pandemie of wijdverspreid terrorisme. Daarnaast kunnen pandemische films worden gebruikt om de toekomst van de technologie te verkennen; onze huidige afhankelijkheid van elektronica betekent dat elke grote stroomstoring voor de meeste mensen kan leiden tot een volwaardige crisis.

Films over pandemieën zijn ook nuttig om de menselijke natuur te verkennen: wat gebeurt er als we geconfronteerd worden met extreme tegenspoed? Hoe gedragen we ons? Zijn er kenmerken die we allemaal delen in tijden als deze? Hoe gaan we om met verlies? Deze vragen worden al sinds de oudheid gesteld, maar zijn nog steeds actueel.

Immersieve inhoud

Immersieve inhoud is een ander gebied waarop de filmindustrie innoveert. Voorbeelden van immersieve inhoud zijn virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR) en 360-video.

Het belangrijkste doel van VR is het simuleren van een ervaring in een computergegenereerde wereld, die kan worden ervaren via headsets zoals de HTC Vive of Oculus Rift. Met AR-technologie is het mogelijk virtuele objecten in je fysieke omgeving te plaatsen met behulp van de camera van je smartphone of een speciale headset zoals Microsoft HoloLens of Google Glasses. MR combineert beide technologieën door virtuele objecten te plaatsen over echte objecten die je ziet via een augmented reality-headset.

De toekomst van de filmindustrie is rooskleurig.

De filmindustrie is een booming business. De winsten zijn gestegen, het aantal films is toegenomen en nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we naar films kijken.

De toekomst van de filmindustrie ziet er rooskleurig uit, zolang je bereid bent verder te kijken dan wat je ervan verwacht.

Conclusie

Concluderend lijkt het erop dat de toekomst van film rooskleurig is. Er zijn verschillende trends die daarop wijzen, zoals meer immersieve inhoud en meer onafhankelijke films die worden geproduceerd. Bovendien zal de virtuele productie en distributie blijven toenemen, omdat dit kosten bespaart en de kwaliteit van het eindproduct verbetert.

Lees Verder:

De Rol Van Een Producent In Een Filmproductie

Hoe Maak Je Een Video Pitch Die Indruk Maakt!