Hoe structureer en schrijf je een short film?

Hoe structureer en schrijf je een short film | MediaTuig

Ontdek Hoe structureer en schrijf je een short film. Van een boeiende verhaallijn tot memorabele personages, leer in dit artikel hoe je een indrukwekkende short film creëert.

Films maken is moeilijk, maar het maken van een korte film is niet zo ontmoedigend. De structuur en techniek van het schrijven van een korte film is vergelijkbaar met die van het schrijven van speelfilms en tv-shows, alleen met minder tijd en minder middelen.

Lees verder: Hoe Je AI Kan Gebruiken Om Scripts En Concepten Voor Jouw Bedrijf

Bepaal een algemeen tijdsbestek.

Bepaal vervolgens een algemeen tijdschema. De lengte van je film hangt af van de hoeveelheid geld die je hebt om mee te werken en hoeveel tijd je kunt besteden aan het maken ervan.

Als het gewoon voor de lol is, schrijf dan iets van 30 minuten of minder (dat is kort genoeg voor de meeste mensen). Als je iets ambitieuzers wilt maken dat potentieel heeft als een toekomstige speelfilm, overweeg dan iets van 90 minuten te schrijven.

Het verhaal zelf moet zich in de loop van enkele dagen of weken afspelen – alles korter dan 24 uur zal voor de meeste verhalen te gehaast aanvoelen.

Er zijn echter uitzonderingen; veel actiethrillers spelen zich af in één nacht of dag, omdat ze het publiek het gevoel willen geven dat ze bij de personages zijn. Maar als dit niet past bij het soort film dat je wilt maken en/of het budget dat je bij elkaar kunt krijgen… nou ja… misschien nog eens goed nadenken!

Schrijf structuurpunten voor je korte film.

Je lijst kan er ongeveer zo uitzien:

  1. Een personage loopt een kamer binnen.
  2. Het personage ziet een rekwisiet op de tafel.
  3. De rekwisiet kijkt naar hem en begint tegen hem te praten.
  4. Het personage reageert op de rekwisiet en vertrekt dan.
  5. Voeg karakternamen toe aan je structuurpunten.

Bij het structureren van je korte film kan het nuttig zijn om namen van personages toe te voegen aan de structuurpunten. Het is een goede gewoonte om dit te doen lang voordat je een dialoog of actie voor die personages schrijft.

Zo weet je namelijk beter hoe ze zich in elke scène zullen voelen en handelen.

Als je eenmaal de namen van je personages hebt bepaald, zorg er dan voor dat ze overeenkomen met de namen van hun acteurs. Bijvoorbeeld, als de acteur die Mark speelt Tom heet, dan moet zijn personage ook Tom heten. Dit voorkomt verwarring bij het lezen van het script later.

Schets elke scène van je korte film.

Eerst moet je de plot van je film opschrijven. Vervolgens schets je elke scène van je korte film.

Elke scène bestaat uit:

Wat gebeurt er in de scène?
Wat doen de personages in deze scène?
Hoe beïnvloedt dit de gevoelens van de personages over zichzelf en anderen?
Wat zeggen de personages tegen elkaar in deze scène?
Sectie: Bepaal de doelen van je personages in elke scène.

Doelen zijn de dingen die een personage wil bereiken. Als je een publiek vraagt een typische korte film te beschrijven, zeggen ze misschien iets als “een kerel moet een andere kerel doden.” Dat is niet helemaal juist – een doel is specifieker dan iemand anders vermoorden. Een betere manier om erover na te denken is: wat wil dit personage met deze scène?

Korte films hebben doelen nodig om spanning en drama te creëren in elke scène.

Voorbeeld: In een scène heeft een vader alles geprobeerd om zijn dochter te interesseren voor lezen, maar niets lijkt te werken. Hij wil dat ze gaat lezen omdat hij weet hoe belangrijk dat later voor haar zal zijn.

De vader komt met een laatste wanhopig idee: hij pakt zijn exemplaar van Huckleberry Finn en begint voor te lezen (in het originele dialect!).

De dochter haat alles aan dit moment – haar vader die “ain’t” zegt in plaats van “isn’t” laat hem dom klinken; ze wil niets meer van hem omdat hij alleen maar te hard zijn best doet; tenslotte denkt ze dat wat haar vader wil misschien wel verschrikkelijk is voor haar toekomstig succes als volwassen vrouw ooit… en bovendien is Huck Finn klote!

Schrijf een beschrijvend script op basis van je schets.

De volgende stap is het schrijven van een beschrijvend script. Als je niet bekend bent met dit soort schrijven, zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:

  • Beschrijf de scène en de personages. Wie zitten erin? Wanneer vindt het plaats? Hoe zien ze eruit? Waar staan of zitten ze? Is er iets bijzonders aan hen (een interessante hoed, een ongewoon accent)? Hoe gaan ze met elkaar om?
  • Beschrijf de locatie. Waar heb je de film opgenomen – een strandhuis of een flatgebouw? Is het overdag of ‘s nachts, dag na dag of week na week gedurende meerdere maanden?
  • Beschrijf wat er gebeurt tijdens de actie van je verhaal – wat doen de personages in deze scène dat verband houdt met hun doelstellingen? Zijn er voorwerpen bij betrokken (zoals een geweer) die de dingen drastisch kunnen veranderen als ze worden afgevuurd op een ander personage dat wanhopig probeert niet door dat geweervuur te worden geraakt?)

Wat je meeneemt: Een korte film maken is als een film maken, alleen met minder tijd en minder middelen.

Wat is een korte film?

Een korte film is een film die minder dan 30 minuten duurt. Het belangrijkste verschil tussen een lange en een korte film komt meestal neer op de lengte: een lange film kan wel twee uur duren, terwijl een korte film meestal tussen de vijf minuten en 45 minuten duurt.

Wat zijn de kenmerken van een goede korte film?

Of je nu je eerste film maakt of er al honderden hebt gemaakt, hier zijn enkele tips om het simpel te houden:

Schrijf jezelf niet in een hoek met ingewikkelde plotpunten; dit zal de kijkers alleen maar verwarren of vervelen als ze je eindproduct op het scherm zien.

Houd het eenvoudig door je te richten op de ontwikkeling van personages in plaats van op complexe plots en verhaalbogen (hoewel als er een overkoepelend thema of boodschap achter je stuk zit, is dat prima).

  • Gebruik waar mogelijk vertrouwde settings; kies geen exotische locaties tenzij ze absoluut noodzakelijk zijn voor het overbrengen van welk punt of punten dan ook over de mensheid/samenleving/etc., etc., etc., misschien zelfs inclusief andere mensen die biologisch niet verwant zijn maar wel gemeenschappelijke interesses hebben zoals politiek!..

Conclusie

We hopen dat je deze gids nuttig vond, en dat het je helpt om je eigen korte film te maken. Als je vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Lees verder: Hoe Maak Je Een Productiebudget Voor Een Korte Film?